zondag 22 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1907-’08

De tiende editie van de “Holdert-beker” werd gewonnen door het tweede elftal van HBS uit Den Haag, dat in de finale van een ander tweede elftal, dat van VOC, had gewonnen. In de halve finales had HBS 2 al het eerste elftal van VOC had uitgeschakeld.

Het tweede elftal van HBS voor de wedstrijd tegen VOC 2

Nederlandse voetbalbeker 1906-’07

De negende editie van de “Holdert-beker” werd net als twee jaar eerder gewonnen door VOC uit Rotterdam, dat daarmee de eerste club werd die de beker voor een tweede keer wist te winnen.

Uitreiking van de “Holdert-beker” door Pim Mulier aan VOC

zondag 15 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1905-’06

De achtste editie van de “Holdert-beker” werd gewonnen door Concordia uit Delft, dat in de finale het Amsterdamse Volharding met 3 – 2 versloeg.

Vanwege de langslepende protesten rondom de wedstrijden Vitesse 2 – Haarlem 2 en Volharding (Amsterdam) – AVV verliep het tweede gedeelte van deze bekercompetitie nogal rommelig.

Concordia in 1906 met de “Holdert-beker”

zaterdag 14 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1904-’05

De zevende editie van de “Holdert-beker” werd gewonnen door de “Volharding Olympia Combinatie” uit Rotterdam, dat in de finale het tweede elftal van HBS met 3 – 0 versloeg.

Het elftal van VOC met de “Holdert-beker”, staand links scheidsrechter Salomons Jr.

vrijdag 13 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1903-’04

De zesde editie van de “Holdert-beker” werd gewonnen door HFC uit Haarlem. De 25 – 0 waarmee HFC in de tussenronde het Amsterdamse VVV (“Veni Vidi Vici”) versloeg is tot op heden de grootste uitslag in de Nederlandse bekercompetitie.

HFC in 1904 met de “Holdert-beker”

Nederlandse voetbalbeker 1902-’03

De vijfde editie van de “Holdert-beker” werd gewonnen door HVV uit Den Haag dat in de finale op eigen terrein stadgenoot HBS met 6 – 1 versloeg.

donderdag 12 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1901-’02

De vierde editie van de “Holdert-beker” werd gewonnen door Haarlem. Het enige tegendoelpunt werd in de finale tegen het Haagse HBS geïncasseerd.

Haarlem in 1902 met de “Holdert-beker”

dinsdag 10 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1900-’01

HBS uit Den Haag won de derde editie van de “Holdert-beker”. De stand na de reguliere speeltijd was 3 – 4 in het voordeel van HBS. Omdat RAP echter protest aantekende tegen het tweede doelpunt van HBS moest volgens de bepalingen worden verlengd voor het geval het protest zou worden toegekend. In deze verlenging werd niet meer gescoord. Twee weken later wees de protestcommissie het protest van HBS af, waardoor geen replay nodig was en HBS de “Holdert-beker” kon worden uitgereikt.

maandag 9 december 2013

Nederlandse supercup 1989

Als onderdeel van het 100-jarig jubileum van de KNVB zou op 8 augustus 1989 in Eindhoven voor het eerst om de Nederlandse supercup worden gespeeld tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. PSV wist beide titels in de wacht te slepen, en zou daarom uitkomen tegen de nummer twee van de competitie, Ajax.

De burgemeester van Eindhoven wilde echter uit veiligheidsoverwegingen slechts een beperkt aantal toeschouwers toelaten, waarop de KNVB besloot de wedstrijd naar Amsterdam te verplaatsen. Ook door de gemeente Amsterdam werden problemen voorzien met de veiligheid. Daarop besloot de KNVB na overleg met beide verenigingen de wedstrijd te schrappen.

In 1990 sloot de KNVB een sponsorovereenkomst met PTT Telecom en werd werd ondermeer besloten vanaf 1991 het seizoen te openen met een wedstrijd om de supercup, de eerste jaren “PTT Telecom Cup” geheten.

Bericht in de kranten van 20 juli 1989 dat de eerste editie van de Nederlandse supercup niet doorgaat

Nederlandse voetbalbeker 1899-’00

Velocitas, de voetbalclub van de cadetten van de KMA uit Breda, won de tweede editie van de “Holdert-beker”.

Velocitas Breda in 1900 met de “Holdert-beker”

zondag 8 december 2013

Nederlandse voetbalbeker 1893-’94

In december 1893 schonk dhr. H.M.C. Holdert de NV&AB (de huidige KNVB) een bronzen beeld, voorstellende een voetbalspeler op het ogenblik dat hij een bal schopt, om te worden uitgereikt aan de winnaar van een bekercompetitie gelijk aan de Engelse FA Cup.

Slechts zeven clubs schreven zich in, waarvan er zich twee in de eerste ronde terugtrokken. Nadat in de tweede ronde nog een club zich terug trok gaf dhr. Holdert in verband met de onverschilligheid van de clubs aan de NV&AB te kennen dat hij niet wenste het beeld verder te laten verspelen.

Vijf jaar later schonk dhr. Holdert nogmaals een beker, die vanaf seizoen 1898-’99 wel levensvatbaar bleek.